A habcsók gyerekkorunk édessége, mely több ízben is elkészíthető mézédes finomság. Előnye, hogy rendkívül könnyen elkészíthető, és nemcsak vendégváró finomságként, hanem díszítésként is rendkívül jól használható.
Lássuk, hogyan készül a kívül ropogós, belül omlós habcsók. Ezután garantáltan megnyaljuk mind a 10 ujjunkat.
Mi az a habcsók?
A habcsók felvert megsütött tojásfehérje, melyet különféle színben, és ízben készíthetünk.
Mitől lesz tökéletes a habcsók?
A lényege a tökéletes arányokban rejlik. Az ízesítéshez használt anyagokkal könnyen elnehezíthetjük, és sütés közben összeeshet. Színezéséhez használhatunk különféle ételszínezéket, de természetes anyagokat is, mint pl. kakaó, céklalé, málnalé.
Amennyiben piros színt szeretnénk, piros gyümölcslével színezzük, de ha például kéket vagy lilát szeretnénk áfonyalevet is használhatunk.
Fontos, hogy önmagában nem elég felverni a tojás fehérjét, hanem porcukorral együtt kell, hiszen a porcukor hatására a tojásfehérje megköt.
Habcsók hozzávalói
- 8 tojásfehérje
- 60 dkg porcukor
- 1 citrom leve
Elkészítése rendkívül egyszerű a hozzávalókból robotgéppel kemény tojásfehérjét verünk. Akkor megfelelő keménységű, hogyha a fejtetőre fordított tálból nem esik ki.
Ha megvagyunk sütőpapírra nyomjuk őket, egy habzsák segítségével, majd 100 fokra előmelegített sütőben légkeveréses fokozaton megsütjük. Igazából nem is sütni kell, hanem jó melegen szárítani, ettől válik a kérge ropogóssá, a belseje pedig omlóssá. Amint elkészült nyissuk ki a sütő ajtaját, de nem vegyük ki, hanem hagyjuk fél órán keresztül még a sütőben, így megakadályozhatjuk, hogy megrepedjen.